Monday, March 23, 2015

Beri Keutamaan Kepada Pemain Tempatan Dalam Skuad Kebangsaan - Tengku Abdullah

KUALA LUMPUR, 22 Mac (Bernama) -- Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah mahu jurulatih skuad kebangsaan, Dollah Salleh berhati-hati dalam membuat pemilihan pemain naturalisasi.

Bagaimanapun, baginda bertitah lebih keutamaan perlu diberikan kepada pemain tempatan yang sedia ada untuk menyertai skuad kebangsaan dan tidak mengambil pemain naturalisasi semata-mata untuk memenuhi kuota sahaja.

"Prestasi mereka perlu lebih bagus daripada pemain tempatan sedia ada. Saya bukan jurulatih tetapi jika Dollah berkata demikian (mengenai pemain naturalisasi) ia adalah rasional, tetapi saya rasa kita kena beri peluang kepada pemain tempatan terlebih dulu," titah baginda kepada pemberita hari ini.

Sebelum ini, Dollah dilaporkan bersikap terbuka untuk menggunakan khidmat pemain naturalisasi untuk memperkuatkan pasukan kebangsaan walaupun pendekatan itu mungkin mengundang rasa kurang senang segelintir pihak.

Dollah berkata beliau tidak menghalang sebarang cadangan untuk mengambil pemain luar negara menyarung jersi kebangsaan asalkan dilakukan mengikut undang-undang.

Sementara itu, Tengku Abdullah berharap Dollah dapat memperbaiki kelemahan skuad kebangsaan yang akan menentang Oman pada perlawanan persahabatan kelas A di Stadium Seeb Sports, Oman, pada 26 Mac ini.

"Saya dah beritahu Dollah supaya dia mesti lakukan sedikit perubahan dalam pasukan. Sekiranya beliau dapat memperbaiki prestasi dan kelemahan yang ditunjukkan oleh pasukan pada Piala AFF Suzuki yang lepas, itu bagus," titah baginda.

-- BERNAMA

No comments:

Post a Comment