Thursday, May 08, 2014

TMJ diminta cakap berhemah

TUNKU ISMAIL


“BERCAKAP biar berhemah, nak tegur biar ada asasnya.”
Demikian tegas bekas Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Seri
Dr. Ibrahim Saad yang menganggap kenyataan Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim sebagai tidak berhemah.

Menurutnya, Presiden PBNJ itu perlu menggunakan pendekatan lebih lembut bila mengaitkan pemimpin-pemimpin tertinggi menjelang Kongres FAM ke-50 pada 25 Mei nanti.

Ibrahim memberitahu, Tunku Ismail yang dikatakan bakal bertanding untuk jawatan Presiden FAM seharusnya mengambil langkah berbincang semeja dengan Presiden FAM, Sultan Ahmad Shah jika ada perkara berbangkit untuk diketengahkan.

Beliau mengakui Tunku Ismail memiliki karakter untuk mengubah senario bola sepak Malaysia tetapi dalam masa yang sama, baginda seharusnya bertemu dahulu dengan Sultan Ahmad Shah tanpa membuat kenyataan sebaliknya.

“Pemilihan pada Kongres FAM nanti melibatkan pelbagai jawatan adalah perkara biasa. Sudah tentu dalam mana-mana persatuan, mesti ada persaingan tetapi sampai satu peringkat dalam FAM yang melibatkan pihak istana, lebih baik kita mengeluarkan kenyataan lebih berhemah dalam apa-apa hal sekalipun.

“Kalau FAM dipimpin oleh kerabat diraja, maka kita seharusnya menghormati antara satu sama lain. Jika kita tidak berbuat demikian, bagaimana rakyat mahu menghormati raja-raja?

“Pendapat saya, elok perkara seperti ini dibincangkan dalam Kongres atau mana-mana mesyuarat FAM,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam. Ibrahim ialah bekas Duta Besar Malaysia
ke Filipina.

Pada Isnin lalu, Tunku Ismail menyatakan baginda tidak berminat untuk terlibat dalam pemilihan Kongres FAM bagi penggal 2014-2018 kerana baginda sudah dapat menjangkakan keputusan pemilihan dengan meramalkan jawatan Presiden FAM akan menjadi milik Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Sehari selepas itu, Timbalan Presiden FAM, Tengku Abdullah menegaskan tiada sandiwara wujud dalam pemilihan pucuk pimpinan FAM apabila baginda menyifatkan pemilihan tersebut adalah telus.
Mengulas lanjut, Ibrahim percaya tiada sebarang ‘permainan’ politik berlaku dalam sistem pentadbiran badan induk bola sepak negara itu terutamanya ketika berlangsungnya pemilihan untuk jawatan-jawatan tertentu yang dipertandingkan.

Jelas Ibrahim yang menjadi Setiausaha Agung FAM bagi penggal 2005-2007, proses pemilihan anggota tertinggi FAM diundi secara telus dan adil.

“Setiap jawatan ditentukan menerusi undian ahli-ahli gabungan FAM. Mereka yang berkuasa untuk menentukan siapakah pemimpin tertinggi FAM untuk setiap penggal,” katanya.

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

No comments:

Post a Comment