Friday, May 16, 2014

Pusat Akuatik Sukma Perlis Masih Jadi Tanda Tanya


KANGAR, 15 Mei (Bernama) -- Hanya tinggal sembilan hari sahaja sebelum temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-17 di sini namun Pusat Akuatik di Kompleks Sukan Negeri masih menimbulkan tanda tanya.

Ini berikutan tarikh penyerahan Pusat Akuatik oleh kontraktor kepada kerajaan negeri pada hari ini tidak menjadi kenyataan kecuali Dewan Badminton yang siap di kompleks berkenaan.

Tanda tanya mengenai status Pusat Akuatik itu masih samar-samar berikutan Menteri Besar Perlis, Azlan Man, enggan menjawab pertanyaan wartawan mengenai perkara itu dan jaminan beliau sebelum ini.

Pada Sabtu lepas, Azlan mengulangi jaminan bahawa Pusat Akuatik dan Dewan Badminton untuk temasya sukan yang julung kali diadakan di negeri ini akan siap sepenuhnya dan diserahkan kepada kerajaan negeri pada hari ini.

"Saya tidak kata kedua-dua venue ini akan diserahkan hari ini. Saya tinjau tiga, empat kali dalam sehari bagi mempastikan ia siap," katanya secara ringkas.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui semasa meninjau kawasan yang sering dilanda banjir pada musim hujan sepanjang landasan keretapi berkembar di Arau, dekat sini.

Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin Abu Bakar, yang meninjau venue-venue Sukma di sini, Isnin lepas, menegaskan acara akuatik akan dipindahkan ke Kompleks Renang Gunung Keriang di Alor Setar, Kedah, sekiranya venue bagi acara itu gagal disiapkan pada hari ini.

Tinjauan wartawan bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim Khamis mendapati hanya kolam renang siap tetapi kolam bagi acara terjun memerlukan masa tujuh hingga 10 hari lagi untuk disiapkan.

"Saya yakin ada harapan acara akuatik diadakan di Perlis tetapi adakah ibu bapa mahu membiarkan anak-anak mereka membahayakan diri bertanding di kolam yang disiapkan tergesa-gesa kerana banyak kemungkinan boleh berlaku.

"Dalam perbincangan dengan konsultan dan kontraktor, mereka memberi jaminan faktor keselamatan tetap diutamakan supaya atlet dapat beraksi dengan selamat," katanya.

Shahidan, yang juga anggota Parlimen Arau, berkata beliau telah berbincang dengan Khairy Jamaluddin agar acara akuatik dilangsungkan di Perlis.

Menurutnya, konsultan dan kontraktor memberi jaminan bahawa kolam bagi acara terjun boleh disiapkan dua hari sebelum Sukma bermula 24 Mei ini.

"Kita ada masa mencukupi kerana acara renang bermula 28 Mei tetapi sekiranya tempoh mendapat kelulusan termasuk daripada Persatuan Renang Amatur Malaysia (ASUM) mengambil masa lebih tiga hari, besar kemungkinan acara akuatik diadakan di Kedah," katanya.

Tinjauan di Dewan Badminton pula mendapati venue itu sudah siap dan dijangka dapat digunakan untuk temasya sukan itu bermula 24 Mei hingga 4 Jun ini.

-- BERNAMA

No comments:

Post a Comment