Wednesday, September 04, 2013

PSM kena tempelak lagi

Khairy Jamaluddin 
 
 
KUALA LUMPUR - ''Sampai bila kita hendak guna alasan bila kalah, kita hendak meminta duit yang lebih lagi, " demikian teguran pedas Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin kepada Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM).

Khairy menegaskan, tindakan menyekat bantuan kepada badan sepaktakraw kebangsaan itu bukan satu tindakan kejam, sebaliknya beliau hanya mahu ketelusan.

Tindakan menyekat peruntukan kewangan itu dibuat selepas skuad sepak takraw mendapat aib di tangan Korea Selatan pada perlawanan akhir Siri Super ISTAF, Ahad lalu.

Kata-kata Khairy itu juga jelas sebagai satu peringatan kepada PSM yang sebelum ini difahamkan turut mahu memohon peruntukan RM8.8 juta daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, bulan lalu melalui Presidennya, Datuk Ahmad Ismail.

Jelasnya lagi, PSM perlu bersikap telus dengan menjelaskan ke mana semua wang dibelanjakan selama ini untuk pembangunan sepaktakraw negara tetapi hasilnya tetap begitu serta tidak setimpal dengan sejumlah pelaburan yang telah dikeluarkan selama ini.

''Saya faham mungkin kita mempunyai pelbagai pandangan apabila saya membuat keputusan sebegini tetapi kita kena ada ketelusan, dalam soal ini saya tidak nampak itu pada PSM, perancangan mereka perlu jelas dengan apa yang mereka belanjakan selama ini.

''Para pemain telah dibantu sebelum kejohanan untuk berlatih di Thailand tetapi tidak nampak hasilnya dan saya sendiri tidak tahu apa bentuk latihan yang mereka lakukan semasa di sana.
''Saya akan menunggu laporan yang dikemukakan secara keseluruhan kerana keputusan yang diharapkan nampaknya tidak setimpal berbanding pelaburan, jadi amat wajar kami membuat keputusan sedemikian.

''Mereka perlu ingat sukan sepaktakraw sentiasa mempunyai tempat di hati rakyat kerana ini merupakan sukan asal dari negara kita, " tegas Khairy pada sidang akhbar mesyuarat ahli jawatankuasa tertinggi Sukan Malaysia di Majlis Sukan Negara (MSN), semalam.

Khairy pada Isnin lalu membuat keputusan drastik untuk menyekat peruntukkan kepada PSM sambil menyifatkan kekalahan kepada Korea sebagai satu perkara yang tidak masuk akal.

Tambah Khairy, apa yang beliau lakukan bukan satu tindakan tergesa-gesa, sebaliknya memang wajar kerana setiap persatuan wajar bertanggungjawab dengan peruntukan yang diberikan oleh kerajaan.
''Ini bukan kita mahu menghukum tetapi satu langkah drastik bagi memastikan ada nilai ketelusan daripada semua persatuan sukan di mana semua wang itu dibelanjakan.

''Buat pemain, jangan bimbang, kebajikan mereka tetap akan dijaga cuma kami mahu mengkaji semula peruntukan yang diberikan kepada PSM selama ini.

''Saya sendiri akan tulis surat kepada PSM dan menerangkan tindakan yang saya ambil, ini bukan satu tindakan kejam..harap semua pihak faham, " katanya lagi.


Oleh MUHAMMAD DAYNE AZMIN
dayne.ghazali@utusan.com.my

No comments:

Post a Comment