Monday, June 03, 2013

Kenyataan saya ikhlas - Khairy

REMBAU - Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata, kenyataan yang dibuatnya terhadap Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP) adalah pandangan ikhlas selaku menteri.

''Kenyataan yang dibuat merupakan pandangan ikhlas selaku menteri yang bertanggungjawab mengenai sukan di negara ini yang berdasarkan laporan dan pandangan daripada pelbagai pihak yang melihat insiden kekecohan di Stadium Darul Makmur, Selasa lalu.

''Saya tidak mahu komen dengan lebih lanjut sebab saya tidak mahu panjangkan cerita ini. Cuma saya bagi pandangan yang ikhlas. Kalau mereka (FAM) terima ok, jika sebaliknya tidak apa.

''Saya cuma mewakili Kementerian Belia dan Sukan menyampaikan pandangan berdasarkan laporan pandangan orang awam tetapi kalau itu tidak dapat terima apa yang boleh saya buat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada para pemberita selepas merasmikan Majlis Penutup Kursus Asas Haji di Dewan Besar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Dato' Haji Abu Hasan Haji Sail Pedas dekat sini, semalam.

Kelmarin, Presiden FAM, Sultan Ahmad Shah menyuarakan rasa terkilan berhubung kenyataan Khairy yang menyoal ketelusan badan induk bola sepak itu.

Jelas baginda, keputusan mengadakan semula aksi separuh akhir kedua Piala FA, Pahang menentang Johor Darul Takzim di Stadium Nasional, Bukit Jalil dibuat mengikut peraturan.

Khairy sebelum itu menegur FAM dan PBNP dengan menyalahkan kedua-dua persatuan itu.

FAM dikatakan tidak bertindak adil apabila memperuntukkan 60 ribu tiket kepada PBNP dan 20,000 tiket kepada Persatuan Bolasepak Negeri Johor (PBNJ) untuk perlawanan separuh akhir kedua Piala FA yang diadakan semula di Stadium Nasional, Bukit Jalil selepas dibatalkan di Stadium Darul makmur, Kuantan gara-gara kekecohan penonton.

Utusan Malaysia

No comments:

Post a Comment